امید زوجین ناامید می‌شود / سخت‌تر شده راه رسیدن به آرزوی محال

به گزارش خبرنگار حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، امروزه دنیا به حدی دگرگون شده که ممکن است هر آرزوی محالی برآورده شود. یکی از این آرزوها، آرزوی بچه‌دار شدن برای کسانی است که نابارور هستند، اما با پیشرفت علم پزشکی اغلب زوج‌های نابارور می‌توانند صاحب فرزند شوند و این آرزوی خوش برای آنان برآورده شود، این در حالی است که موانعی هم مانند هزینه‌های کمرشکن درمان ناباروری بر سر راه این افراد  وجود دارد که سبب نرسیدن به این آرزو می‌شود.

زوج‌هایی که برای محقق شدن این امر به مراکز درمان ناباروری مراجعه می‌کنند، به هنگام مطلع شدن از هزینه‌های هنگفت آن، از رسیدن به این آرزو صرف نظر می‌کنند.

مراکز خصوصی و عمومی متعددی برای درمان این مسئله وجود دارد؛ یکی از این مراکز، مرکز درمان ناباروری رویش واقع در مجتمع دارویی درمانی هلال احمر ایران است، مرکزی که هر روزه زوج‌های جوان زیادی برای برآورده شدن آرزوی بچه‌دار شدن به آنجا مراجعه ‌می‌کنند.

مریم و علی یکی از این زوج‌های جوانی بودند که به گفته خودشان ۱۰ سال از زندگی مشترکشان می‌گذشت و هنوز صاحب فرزند نشده‌اند. یک سالی می‌شود که در این مرکز تحت درمان هستند. هنگامی که از آن‌ها در مورد هزینه‌های درمان‌شان پرسیدم، گفتند: به مراکز زیادی مراجعه کردیم که هر کدام نرخ متفاوت خود را داشتند، به سراغ بخش‌های خصوصی که اصلا نمی‌توان رفت و بیمه هم دردی از این موضوع دوا نمی‌کند. آن‌ها گله‌مند از هزینه‌های دارویی درمان بودند.

زوج جوان دیگری هم در آنجا بودند که با خستگی بر روی صندلی‌ها در انتظار رفتن به مطب دکتر نششسته بودند، مرد به کاغذی که در دست داشت خیره شده بود. آن‌ها می‌گفتند که تحت پوشش بیمه هستند، اما بیمه به سختی هزینه‌های درمان این بیماری را تقبل می‌کند و آنقدر دوندگی دارد که آدم منصرف می‌شود. به گفته‌ آنان هزینه‌های مرکز رویش در مقایسه با سایر مراکز کمتر است. پنج سالی از زندگی مشترکشان می‌گذشت و دکتر نوید برآورده شدن این آرزو را به آن‌ها داده بود.

15 تا 20 درصد مردم از نازایی رنج می برند

سید محمد اکرمی رئیس مجتمع دارویی درمانی هلال احمر ایران در گفتگو با خبرنگار  حوزه رفاه و تعاون گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در خصوص هزینه‌های هنگفت درمان ناباروری اظهار کرد: متأسفانه هزینه‌های آزمایشگاه، درمان و دارو‌های مربوط به درمان بیماری نازایی با توجه به نوسانات اقتصادی افزایش پیدا کرده است و پوشش بیمه‌ای علی‌رغم آن چیزی که در هیئت دولت به تصویب رسیده تا زمان اجرا و پرداخت آن زمان زیادی می‌برد. بیمه‌های تکمیلی معمولاً توانایی پرداخت هزینه‌های نازایی را ندارند، با وجود این بخش عمده هزینه‌های جراحی با پوشش بیمه‌ای که برای نازایی در نظر گرفته شده، تحت پوشش است.

وی با اشاره به اینکه تعرفه مجتمع دارویی درمانی هلال احمر ایران در مقایسه با بخش خصوصی ۲۵ درصد کمتر است، گفت: داروی خاص هورمونی که باید برای درمان این بیماری مصرف شود، هزینه بالایی دارد که کنترل این افزایش قیمت از دسترس ما خارج است.

رئیس مجتمع دارویی درمانی هلال احمر ایران افزود: کل این مجموعه خودگردان است و از بودجه دولتی بهره نمی‌گیرد و مرکز رویش با همکاری موسسه رویان در قالب یک هئیت مدیره مشترک در حال خدمت رسانی  به افراد است.

اکرمی با بیان اینکه ۱۵ تا ۲۰ درصد مردم ایران دچار مشکلات نازایی هستند، تصریح کرد: مشکلاتی بین زنان و مردان وجود دارد که هر دو منجر به نازایی می‌شود و نیاز به پیگیری و درمان دارد.

وی افزود: بخش رویش و درمان ناباروری یکی از بخش‌های مهم این مجموعه است و خدمات مجتمع هلال احمر ایران مطابق با آمار‌های جهانی یعنی بین ۳۰ تا ۴۰ درصد موفقیت آمیز بوده است.

رئیس مجتمع دارویی درمانی هلال احمر ایران با بیان اینکه در حال حاضر مشکل عمده‌ ما کمبود فضای فیزیکی است، ادامه داد: این بخش دارای سه اتاق عمل مجهز به تمام تجهیزات برای درمان این بیماری است.

اکنون که ۱۵ تا ۲۰ درصد مردم ایران دچار مشکلات نازایی هستند، باید مسئولان برای حل این مشکل تدابیر خاصی اتخاذ کنند، درست است که با پیشرفت تکنولوژی گام‌های خوبی جهت حمایت از زوج‌های نابارور برداشته شده است، اما هنوز هم موانعی در رسیدن به این راه وجود دارد.

فرزندآوری یک مجاهدت بزرگ است

با بالا بودن هزینه‌های درمان ناباروری، شرکت‌های بیمه‌ای هیچ برنامه و تمایلی برای حمایت از زوجین در این زمینه ندارند. این درحالی است که رهبر معظم انقلاب بارها بر فرزندآوری تأکید بسیار داشته‌اند. ایشان در سال ۹۲ مطرح کردند که فرزندآوری یک مجاهدت بزرگ است و این موضوع را مسئله‌‌ای می‌دانند که مورد غفلت قرار گرفته است.

تأثیرات روانی ناباروری بر زندگی زناشویی

سمیه بابائی روانشناس و روان‌درمانگر در گفتگو با خبرنگار حوزه ازدواج و خانواده گروه اجتماعی باشگاه خبرنگاران جوان، در مورد تأثیرات روانی ناباروری بر زوجین اظهار کرد: تأثیرات روانی این موضوع بر عوامل مختلفی چون سن افراد، علت ناباروری و اینکه آیا فرزند دیگری دارند یا نه؟ بستگی دارد و تأثیرات روانی این مسئله برای هر فردی متفاوت است.

وی افزود: به طور کلی می‌توان گفت آن فردی که نابارور است بدون شک احساس نقص و شرم می‌کند که اگر به آن توجه نشود، در خفیف‌ترین حالت ممکن منجر به افسردگی، اضطراب و غیره می‌شود.

این روانشناس تصریح کرد: ناباروری در دو طرف احساس‌های مختلفی، چون خشم، ترحم و مسائل پیچیده‌ای را ایجاد می‌کند و در رابطه زناشویی اثر گذار است و حتی ممکن است  سبب از بین بردن رابطه یا طلاق شود.

بابائی نقش مسائل روانشناختی را به عنوان علت ناباوری قابل اهمیت دانست و گفت: در موارد بسیار زیادی نقش روانی به عنوان یکی از علت‌های ناباروری نادیده گرفته می‌شود که اگر به آن پرداخته شود، می‌توان جلوی بسیاری از هزینه‌ها را گرفت. افراد برای باروری اقدام می‌کنند، اما به لحاظ روانشناختی افراد ناخودآگاه عملی را انجام می‌دهند که درمان‌شان را سرنگون می‌کنند.

حال با اتخاذ تدابیری خاص چون کاهش قیمت دارو‌های مربوط به ناباروری یا تحت پوشش قرار دادن این بیماری در بیمه‌ها، تعداد زیادی از زوج‌های جوان نابارور می‌توانند صاحب فرزند شوند؛  پس چرا  از سوی دولت و مسئولان مربوط به این امر فکری برای آن نمی‌شود؟

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *